skip to main |
skip to sidebar
Fakta kacang hijau
- Kacang hijau atau phaseolus aureus berasal dari famili Leguminoseae.
- Kacang hijau dapat menghasilkan pelbagai masakan seperti bubur dan pengat.
- Kacang hijau memiliki kandungan protein yang cukup tinggi dan merupakan sumber mineral penting, antara lain kalsium dan fosfor.
- Wanita yang mengandung disaran memakan kacang hijau agar bayi yang dilahirkan mempunyai rambut lebat.
- Kandungan kalsium dan fosfor pada kacang hijau pula boleh menguatkan tulang.
- Memakan kacang hijau juga disarankan kepada mereka yang mahu mengurangkan lemak badan kerana kandungan lemak kacang hijau rendah.
- Ia mengandungi Vitamin B1 (tiamin) yang diperlukan untuk proses pertumbuhan tubuh badan. Tanpa kehadiran Vitamin B1 tubuh mengalami kesulitan untuk memecah karbohidrat.
- Kacang hijau berupaya meningkatkan nafsu makan dan memperbaiki saluran pencernaan.
- Kacang ini juga kaya vitamin B2 (riboflavin) yang membantu menyerap protein dalam badan.
- Antioksidan yang terkandung di dalamnya dapat membantu melambatkan proses penuaan dan mencegah penyebaran sel kanser.
- Kandungan Vitamin E membantu meningkatkan kesuburan.
- Ia juga mempunyai manfaat kecantikan antaranya menghaluskan kulit, menghilangkan bintik pada wajah, menyembuhkan jerawat, menyuburkan rambut dan melangsingkan badan.
No comments:
Post a Comment