Monday, February 9, 2009

Fakta kacang hijau

  • Kacang hijau atau phaseolus aureus berasal dari famili Leguminoseae.
  • Kacang hijau dapat menghasilkan pelbagai masakan seperti bubur dan pengat.
  • Kacang hijau memiliki kandungan protein yang cukup tinggi dan merupakan sumber mineral penting, antara lain kalsium dan fosfor.
  • Wanita yang mengandung disaran memakan kacang hijau agar bayi yang dilahirkan mempunyai rambut lebat.
  • Kandungan kalsium dan fosfor pada kacang hijau pula boleh menguatkan tulang.
  • Memakan kacang hijau juga disarankan kepada mereka yang mahu mengurangkan lemak badan kerana kandungan lemak kacang hijau rendah.

  • Ia mengandungi Vitamin B1 (tiamin) yang diperlukan untuk proses pertumbuhan tubuh badan. Tanpa kehadiran Vitamin B1 tubuh mengalami kesulitan untuk memecah karbohidrat.
  • Kacang hijau berupaya meningkatkan nafsu makan dan memperbaiki saluran pencernaan.
  • Kacang ini juga kaya vitamin B2 (riboflavin) yang membantu menyerap protein dalam badan.

  • Antioksidan yang terkandung di dalamnya dapat membantu melambatkan proses penuaan dan mencegah penyebaran sel kanser.
  • Kandungan Vitamin E membantu meningkatkan kesuburan.
  • Ia juga mempunyai manfaat kecantikan antaranya menghaluskan kulit, menghilangkan bintik pada wajah, menyembuhkan jerawat, menyuburkan rambut dan melangsingkan badan.

No comments:

Post a Comment