Tuesday, March 3, 2009

Lawatan ke pondok Saguk (Sago)

Semasa berada di Mukah sebahagian rombongan pergi ke Kampung Medong, Oya. Sempat juak singgah di pondok tempat proses molah saguk (sago). Layap jak kamek orang nangga dak kakak/makcik molah saguk kerana tuk lah pertama kali nangga orang molah saguk. Lamak tuk makan ajak saguk tapi sik tauk macam ni proses molahnya. Saguk Medong diproses dicampur ngan tepung saguk dan mumbu(nyiur diaruk)
Saguk Medong merupakan saguk yang paling nyaman dari saguk-saguk yang lain. Sik rugi rasanya pergi ke sia sekurang-kurangnya ada juak pengalaman nangga orang molah saguk.
Saguk boleh dimakan ngan umea (umai), sesa unjur(udang kering), pusuk(ikan bilis), ikan salea(ikan salai) dan pisang.
Mun rasa nak makan umea ngan saguk pergi jak ke Mukah kerana masa tuk ikan banyak di sia. Eh!nelan air liur nengga makan umea. Nang nyaman...


Makcik sedang mengayak saguk

Saguk nak dah dikayak tek dipanas di atas bara api untuk beberapa minit.


Makcik sedang menguli campuran tepung saguk.


Salah seorang pekerja ngaruk saguk atas bara api. Kakak ya di datang khas dari Kuching semata-mata pakea ngaruk saguk ya ajak. Ya ta ku!


Saguk ya dah siap di timbang pakei embak dak rombongan balit.

No comments:

Post a Comment